Szépség és környezet

Amikor kézbe veszel egy hidratálókrémet, tonikot vagy sampont, valószínűleg nem az jut eszedbe, hogy abban mikroszkopikus élet is megtelepedhet. Pedig a legtöbb kozmetikum – különösen, ha vizes bázisú – kiváló táptalaj lehet baktériumoknak, penész- és élesztőgombáknak. 

Miért kell tartósítani a kozmetikumokat? 

A krémek, gélek, samponok és tonikok általában nagy mennyiségű vizet tartalmaznak – ez ideális környezetet biztosít a mikroorganizmusok számára. Ha egy kozmetikumot nem tartósítanak megfelelően, az könnyen megromolhat: elszaporodhatnak benne a kórokozók, amik akár bőrfertőzést vagy gyulladást is okozhatnak. 

Éppen ezért a gyártók antimikrobiális szereket – vagyis tartósítószereket – adnak a termékekhez, hogy azok: 

  • ne romoljanak meg idő előtt, 
  • mikrobiológiailag biztonságosak maradjanak a használat során is, 
  • védelmet nyújtsanak a felhasználónak. 

Nem minden tartósítószer ártalmatlan 

Bár az antimikrobiális szerek szükségesek, nem mindegy, hogy melyik kerül a bőrünkre. Az EU szigorúan szabályozza a kozmetikumokban engedélyezett tartósítószerek mennyiségét – több anyagot csak korlátozott koncentrációban lehet használni ilyen célra. 

Problémás antimikrobiális szerek például: 

  • Triklozán 
  • Metil-izotiazolinon (MI) 
  • Formaldehid-felszabadító vegyületek (pl. DMDM Hydantoin) 
  • Fenoxietanol 
  • Bizonyos parabének (pl. butilparabén, propilparabén) 

Ezek az anyagok irritálhatják a bőrt, allergiás reakciókat válthatnak ki, sőt, egyesek endokrin zavaró hatásúak is lehetnek – vagyis megzavarhatják a hormonrendszer működését. 

Mi a gond a triklozánnal? 

A triklozánt évtizedekig használták antibakteriális hatása miatt szappanokban, dezodorokban és fogkrémekben. Azonban mára több tanulmány is alátámasztja, hogy a triklozán feltehetően endokrin diszruptor: 

  • utánozhatja vagy blokkolhatja a hormonok hatását, 
  • beavatkozhat a sejtek közti hormonális kommunikációba, 
  • akár fejlődési és szaporodási zavarokat is előidézhet. 

Ráadásul környezeti kockázatot is jelent: vízi élőlényeknél (pl. algák, halak) hormonális zavarokat okozhat, hatással lehet a túlélésükre és a szaporodásukra.  

Éppen ezért az EU szigorúan korlátozza használatát: a triklozán legfeljebb 0,3%-os koncentrációban engedélyezett kozmetikumokban, és tiltott 3 év alatti gyermekeknek szánt fogkrémekben. 

Léteznek természetes alternatívák? 

Szerencsére igen! Egyre több kozmetikai márka választ természetes eredetű tartósító anyagokat vagy kombinálja a hagyományos szereket alacsony dózisú, kíméletes megoldásokkal. 

Növényi eredetű antimikrobiális összetevők lehetnek: 

  • Teafaolaj 
  • Rozmaring kivonat 
  • Levendulaolaj 
  • Eukaliptuszolaj 
  • Kamillakivonat 
  • Citrusfélék olajai 

Ezek a természetes illóolajok antimikrobiális hatással bírhatnak, ugyanakkor gyakran illatanyagként is működnek, és nem mindig olyan hatékonyak vagy stabilak, mint a szintetikus szerek.  

Az antimikrobiális szerek nélkülözhetetlenek a kozmetikumok biztonságosságához, de nem mindegy, milyeneket és milyen mennyiségben alkalmazunk. Az EU szabályozása segít kiszűrni a kockázatos összetevőket, de a tudatos fogyasztói döntés is sokat számít. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük